Kasteeldomein "De Herten" in een nieuw jasje

OOSTKAMP, BELGIË - 2023
VERLICHTINGSSTURING

“Een oud kasteel met klassieke elektriciteit: elke ruimte had 1 schakelaar om 1 licht te bedienen” stelde Qbus-vertegenwoordiger Thomas vast wanneer hij op bezoek ging bij Kasteeldomein De Herten in Oostkamp. De nieuwe eigenaar wilde van het uit 1907 daterende kasteel een bedrijvencentrum maken, met uiteraard het nodige duurzame comfort. Een van de vragen was om de aansturing van de verlichting te moderniseren, maar met behoud van de look & feel van het oude kasteel.

TOEPASSINGEN

Dat oud kasteel is op vandaag een gerenoveerd business centrum met geautomatiseerde verlichtingssturing. De slimme schakelaars in elke ruimte kunnen geconfigureerd worden in functie van de huurder van die ruimte: als die enkel 1 kantoor huurt bedient de schakelaar enkel dat kantoor, als hij er verschillende naast elkaar huurt werkt diezelfde schakelaar als de centrale bediening van alle ruimtes. Daarnaast kwam het gebruikersbeheer van de Qbus App goed van pas: de manager van het bedrijvencentrum kan elke huurder toegang geven tot het deel van de Qbus App waarmee ze via hun smart phone of PC de verlichting kunnen bedienen.

Ook in dit project werden de voordelen van de toekomstgerichtheid van Qbus snel duidelijk: sinds de oplevering van dit project in 2016 is de Qbus App al verder uitgebreid en kan nu ook in De Herten gebruik gemaakt worden van de nieuwe QbusControl App; zonder aanpassing van de modules, zonder extra abonnement, maar met de nieuwe functies van de QbusControl App.

Qbus zorgde ook voor de bewegings- en lichtsensoren in de gemeenschappelijke delen – door deze in het plafond te integreren was er geen nood aan schakelaars in wanden wat de integriteit van het kasteel te goede kwam. De automatische sturing van de verlichting zorgt zowel voor comfort als voor energiebesparing door de verlichting niet nodeloos te laten branden. De ingebouwde dagklok in het Qbus-systeem zorgt ervoor dat een paar minuten voor zonsondergang de buitenverlichting automatisch aanschakelt. En als niemand meer in de burelen aanwezig is zorgt de Alles Uit-knop ervoor dat alle binnenverlichting onmiddellijk wordt uitgeschakeld, maar de verlichting op de parking en de oprit nog 15 minuten blijft branden.

“Van oude, klassieke elektriciteit naar geautomatiseerde verlichtingssturing."

- Thomas Ballegeer

ONTDEK HET TEAM ACHTER DIT PROJECT

Design Project Lead - Nico Tack

Nico Tack

Project Design Lead

Maarten Van Parijs

Project Engineer

ONTDEK MEER REALISATIES »

Medisch Centrum
Flexibel toegangsbeheer Verlichtingssturing Sturing - verwarming - koeling - ventilatie QBUS service
Kantoorgebouw VBO
Flexibel toegangsbeheer QBUS service Sturing - verwarming - koeling - ventilatie Verlichtingssturing